Wanneer nee niet genoeg is

“Dat vind je zeker wel geil, hè?”
Met die woorden legde hij zijn hand op mijn keel.

Ik duwde zijn hand weg en zei: “Nee, dat vind ik niet geil. Sterker nog, ik ben hier absoluut niet van gediend.”

Een half jaar geleden gebeurde dit voor het eerst, in een kroeg. Na een tijdje kletsen legde iemand zijn hand op mijn keel en maakte die opmerking. Voor mij was het gesprek direct afgelopen.

Geloof het of niet, afgelopen weekend gebeurde het weer. Een andere persoon, dezelfde kroeg, hetzelfde bizarre gedrag. 

Ik reageerde op dezelfde manier. Zijn antwoord? “Sorry, iedereen waarbij ik dit tot nu toe heb gedaan vond dit leuk. Jij bent echt een uitzondering.”

Mijn reactie: “Dat kan me niets schelen. Sterker nog, ik geloof niet dat ik een uitzondering ben.”

Deze ervaringen hebben me aan het denken gezet, zeker na gesprekken met mijn klanten over het aangeven van grenzen. Wat me opvalt: wanneer iemand over onze grenzen gaat, vallen we vaak stil, blokkeren we, of lachen we het weg. Dat geldt niet voor iedereen, maar wel voor mensen die niet geleerd hebben hoe ze hun grenzen kunnen bewaken of die door eerdere ervaringen nog steeds in een overlevingsstand zitten.

Wat gebeurt er in zo’n situatie? Wat deed ik zelf een paar jaar geleden, voordat ik stevig in mijn schoenen stond?

Onveiligheid. Dat is het woord.

Als iemand zich onveilig voelt, schiet diegene vaak in de pleasestand. Waarom?
Omdat confrontatie op dat moment niet veilig voelt. Dus laten we ‘gewenst gedrag’ zien in de hoop dat de situatie snel voorbij is.

Dit besef maakt me verdrietig. Want hoe kan het dat dit soort gedrag “normaal” lijkt te worden gevonden? Misschien ben ik naïef, maar ik weiger te geloven dat de meeste mensen dit prettig vinden.

Misschien in een relatie, op een moment van wederzijdse toestemming. Maar toch niet door een wildvreemde in de kroeg?

Daarom mijn oproep:

🔹 Aan iedereen die worstelt met grenzen aangeven: Je grenzen zijn waardevol en verdienen respect. Vind je het moeilijk of spannend? Zoek hulp.

🔹 Aan degenen die anderen zomaar aanraken of in ongemakkelijke situaties brengen:
Toestemming gaat niet alleen over seks of intieme delen. Je pakt iemand niet zomaar vast of brengt diegene in een onveilige situatie. Respect begint met luisteren en ruimte geven.

En voor degenen die denken: “Je zult het wel uitgelokt hebben, want je praat makkelijk over seks.”

Laat me duidelijk zijn: in beide situaties ging het gesprek helemaal niet over seks. En zelfs als iemand open en zonder schaamte over dit onderwerp praat, geeft dat niemand het recht om te grijpen wat die grijpen kan. 

Nee is nee. En respect zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Ook interessant om te lezen

Hoe je jouw verleden als kracht kunt gebruiken

Pesten kan diepe sporen achterlaten. Misschien herken je het gevoel dat het je gevormd heeft, dat je bepaalde angsten of onzekerheden nog steeds met je meedraagt. Maar wat als je jouw ervaringen met pesten niet langer als een zwakte ziet, maar als een bron van kracht? Wat als je het kunt omzetten in veerkracht, empathie en zelfbewustzijn? Jouw verleden hoeft je niet klein te houden. Het kan juist de basis zijn waarop je sterker en bewuster in het leven staat.  Van overleven naar groeien Veel mensen die gepest zijn, hebben een enorme innerlijke kracht ontwikkeld, vaak zonder dat ze het zelf doorhebben. Misschien herken je dit: Je hebt doorzettingsvermogen. Je hebt moeilijke situaties overleefd en jezelf erdoorheen geslagen. Ook al voelde het soms alsof je vastzat, je ging door. Je hebt een sterk empathisch vermogen. Omdat je weet hoe het voelt om buitengesloten of gekwetst te worden, voel je anderen

Lees verder »

Hoe pesten je grenzen beïnvloedt

Als je gepest bent, heb je waarschijnlijk al vroeg geleerd dat jouw grenzen niet altijd werden gerespecteerd. Misschien gaf je duidelijk aan dat iets niet oké was – door boos te worden, te huilen of je terug te trekken – maar werd er niet naar je geluisterd. Wanneer je keer op keer ervaart dat jouw ‘nee’ niet telt, leer je onbewust dat je grenzen niet belangrijk zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je op latere leeftijd minder geneigd bent om ze uit te spreken, omdat je diep vanbinnen gelooft dat ze toch niet serieus worden genomen. De impact van pesten op je grenzen Pesten tast niet alleen je zelfvertrouwen aan, maar beïnvloedt ook hoe je met grenzen omgaat. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: ❌ Je twijfelt aan je eigen gevoelens. Omdat je grenzen vroeger genegeerd werden, vraag je je nu af of je gevoel wel ‘terecht’ is als

Lees verder »