Hoe kun je écht beginnen bij jezelf?

Hoe kun je écht beginnen bij jezelf?

Veel mensen zeggen: “Ik wil veranderen.” Maar vaak zoeken ze die verandering buiten zichzelf. Een nieuwe baan, een ander dieet, of een frisse start ergens anders. Begrijp me niet verkeerd, die dingen kunnen helpen, maar echte verandering begint bij één persoon: jij.

Wat betekent beginnen bij jezelf?
Het betekent dat je ophoudt met de schuld bij anderen te leggen. Dat je stopt met wijzen naar je omstandigheden. Het betekent dat je jezelf afvraagt: “Wat heb ik nodig?” en “Wat houdt mij tegen?” In plaats van te wachten op verandering, neem je de regie.

Maar hier ligt ook een valkuil: veel mensen blijven hangen in de slachtofferrol. Deze rol kan nuttig zijn, omdat het je helpt te erkennen dat er dingen gebeurd zijn die pijn hebben gedaan. Maar te lang in deze rol blijven, zorgt ervoor dat je vast blijft zitten. Verandering komt pas wanneer je besluit uit deze rol te stappen en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven.

Hoe begin je?

  1. Reflecteer. Wat zijn patronen die je in de weg staan? Denk aan perfectionisme, pleasen, of negatieve gedachten over jezelf.
  2. Kom tot de kern. Wat zijn je echte behoeften? Wat maakt jou gelukkig, onafhankelijk van wat anderen van je verwachten?
  3. Stel grenzen. Begin bij jezelf door ‘nee’ te zeggen tegen wat niet goed voelt, en ‘ja’ tegen wat je écht wilt.
  4. Herken de slachtofferrol. Vraag jezelf af: “Houd ik mezelf klein door vast te houden aan wat me is overkomen?” Gebruik bijvoorbeeld de checklist “Zit ik in de slachtofferrol?” om dit te onderzoeken.


Een confronterende vraag
Durf jij echt naar jezelf te kijken? Durf je te erkennen wat jij nodig hebt en wat je tegenhoudt? Als je daar klaar voor bent, dan ben je klaar om te beginnen bij jezelf. En geloof me, dat is de meest krachtige plek om te starten. Wil je hier verder mee aan de slag? Het e-book Loslaten voor Groei biedt je praktische handvatten om stappen te zetten naar verandering.

Ook interessant om te lezen

Van gepest zijn naar jezelf durven zijn

Als kind werd ik jarenlang gepest. Op de basisschool niet elke dag, op de middelbare school wel. Niet altijd met schreeuwen of duwen. Maar genoeg om me klein te maken. Om me anders te voelen. Om me te laten twijfelen aan wie ik was en of ik er wel bij hoorde. En die twijfel – die bleef. Niet alleen op school, maar ook later. In relaties waarin ik me aanpaste. In vriendschappen waarin ik mijn grenzen niet durfde aan te geven. In banen waarin ik vooral probeerde aardig gevonden te worden. Lang dacht ik: het ligt aan mij. Ik ben te gevoelig. Ik moet gewoon wat steviger zijn. Maar steeds opnieuw liep ik vast. Pas toen ik écht ging kijken naar mijn verleden, begreep ik: ik leefde alsof ik nog steeds dat meisje was dat zich onzichtbaar moest maken om veilig te zijn. Mijn gedrag was geen toeval. Het was

Lees verder »

De 5 grootste blokkades bij persoonlijke groei – en hoe je ze doorbreekt

Groeien klinkt vaak als iets moois. Iets wat we allemaal willen. Maar als je echt gaat kijken wat er nodig is om te groeien, kom je vaak dezelfde blokkades tegen. Herkenbare gedachten. Diepe patronen. Oude pijn die zich vermomt als ‘praktisch obstakel’. In deze blog neem ik je mee langs vijf van de meest voorkomende blokkades die ik zie bij mijn klanten – én hoe je ze stap voor stap kunt doorbreken. De angst om het fout te doen. Groeien vraagt keuzes maken. Maar als je bang bent om het ‘verkeerde’ te doen, blijf je hangen in twijfel. Je analyseert, wikt en weegt, maar komt niet in beweging. Vaak komt die angst voort uit vroeger: als fouten maken werd afgestraft, ga je geloven dat falen gevaarlijk is. Doorbreken begint bij het besef: je mag leren. Je mag vallen én weer opstaan. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Deze

Lees verder »