Pesten stopt niet als het stopt: de langetermijngevolgen die niemand ziet

“Het is al zo lang geleden.”

“Je bent toch geen kind meer?”

“Je moet het gewoon loslaten.”

Dat zijn zinnen die je vaak hoort als je vertelt dat je vroeger gepest bent. Alsof pesten alleen effect heeft zolang het gebeurt. Maar de waarheid is: pesten stopt niet als het stopt. De gevolgen zijn vaak nog jarenlang voelbaar – ook als niemand ze ziet.

Ik zie het dagelijks terug bij mensen die worstelen met zichzelf, zonder dat ze meteen de link leggen naar hun jeugd. Ze voelen zich onzeker in groepen. Vinden het moeilijk om zichzelf te laten zien. Twijfelen aan hun eigenwaarde. Of kiezen steeds opnieuw voor relaties waarin ze niet goed behandeld worden. Niet omdat ze zwak zijn. Maar omdat hun brein ooit heeft geleerd: jij bent niet veilig.

Pesten is geen incident. Het is een opeenstapeling van kleine vernederingen, buitensluitingen, opmerkingen, blikken. En het laat sporen na. In je lichaam. In je denken. In je zenuwstelsel.

Je leert: opvallen is gevaarlijk. Mezelf aanpassen is veiliger.
Je leert: als ik mezelf laat zien, word ik geraakt.
Je leert: mijn gevoelens doen er niet toe.

En dus raak je jezelf langzaam kwijt.

Je wordt perfectionistisch, want dan heb je controle.
Je gaat pleasen, want dan ben je misschien wél oké.
Je wordt alert, gevoelig, overprikkeld. Altijd gespitst op de sfeer.

Wat de buitenwereld niet ziet, is dat jij elke dag vecht tegen dat oude verhaal dat nog steeds in jou leeft.

Maar weet: het kan anders.

Als je gaat zien dat jouw gedrag een reactie is op onveiligheid, kun je ook weer leren kiezen voor jezelf. Je mag stoppen met overleven. Je mag helen. Je mag voelen wie jij écht bent, zonder dat oude verhaal dat jou klein houdt.

In mijn masterclass en trajecten help ik je om die oude patronen te doorbreken. Zodat je niet langer hoeft te leven alsof je nog steeds gepest wordt, maar vrij kunt zijn – zoals je bedoeld bent.

Meld je aan voor de gratis masterclass of plan een kennismaking. Je vindt deze terug op mijn website bij gratis aanbod. 

Ook interessant om te lezen

Zelfvertrouwen begint bij zelfacceptatie, niet bij de goedkeuring van anderen

Veel mensen zoeken hun zelfvertrouwen buiten zichzelf. We denken: “Als anderen mij aardig vinden, als ze me waarderen, bevestigen, complimenteren… dán voel ik me goed genoeg.”En eerlijk? Het geeft ook een kick, die bevestiging.Heel even voel je je groter, sterker, zekerder.Tot het volgende moment waarop iemand iets zegt wat je raakt.Of waarop je genegeerd wordt. Of je afgewezen voelt.En plots zakt je gevoel van eigenwaarde weer als een kaartenhuis in elkaar. Externe bevestiging maakt je kwetsbaarAls jouw gevoel van eigenwaarde afhankelijk is van anderen, blijf je constant op zoek.Je past je aan. Je laat jezelf kleiner lijken. Je zegt ‘ja’ waar je ‘nee’ voelt.Je lacht terwijl je eigenlijk iets heel anders ervaart.Alles om te blijven voldoen. Alles om niet afgewezen te worden.Maar elke keer dat je jezelf verlaat voor een ander, verlies je een stukje van je kracht. Wat is zelfacceptatie écht?Zelfacceptatie is niet trots zijn op je successen en

Lees verder »

Verbinding als Antwoord – Van Wijzen naar Samen

Na het verhaal van Nina, en alles wat het losmaakte, bleef er iets in mij knagen. Want er is meer. Meer dat ik zie gebeuren. Meer dat ik voel. Meer dat me raakt. Pesten is niet alleen het probleem van het slachtoffer. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de school, de pester of de ouders. Het is een maatschappelijk probleem. Net als hoe er anno 2025 nog steeds wordt omgegaan met vrouwen. Met mensen. Met elkaar. We leven in een wereld waarin sommige mannen hardop zeggen dat vrouwen ondergeschikt zijn aan hen. Waar opmerkingen zoals die van Gerard Spong in de documentaire Blauwe Ballen en andere verkrachtingsmythes ons laten zien dat victim blaming nog springlevend is. Alsof de verantwoordelijkheid voor geweld bij het slachtoffer ligt. “Als vrouwen weerbaarder worden, zijn er minder verkrachtingen.” Serieus? En we kennen datzelfde patroon bij pesten: “Je bent ook zo gevoelig.”“Je moet een dikkere

Lees verder »