Waarom je niet hoeft te wachten tot je ‘klaar’ bent om te veranderen

Hoe vaak heb jij gedacht: “Eerst moet ik sterker zijn… dan durf ik het aan.” Of: “Ik wacht tot ik er klaar voor ben.” Maar wat als dat moment nooit vanzelf komt?

Verandering voelt vaak alsof je pas mag springen als je weet waar je gaat landen. Maar echte verandering werkt anders. Het begint niet als je er klaar voor bént. Het begint als je besluit: dit wil ik niet meer. Zelfs al weet je nog niet wat erna komt.

Ik dacht jarenlang dat ik eerst meer zelfvertrouwen moest hebben voordat ik keuzes kon maken. Dat ik me eerst goed moest voelen over mezelf, voordat ik oude patronen mocht loslaten. Maar juist het stappen zetten – ondanks de twijfel – maakte dat ik groeide.

Je hoeft niet perfect te zijn om te beginnen. Je hoeft niet alles te weten. Je mag onzeker zijn. Je mag zoeken. Want groei ontstaat in de beweging, niet in het wachten.

In mijn masterclass vertel ik over de metafoor van de vogel in de kooi. De deur staat open, maar hij blijft zitten. Niet omdat hij niet wil vliegen, maar omdat hij niet gelóóft dat hij kan. Zo zitten veel mensen ook in hun eigen kooi van overtuigingen, pleasen of aanpassen. Wachten tot iemand zegt: nu mag je.

Maar de enige die dat kan zeggen, ben jij.

Je hoeft dus niet te wachten tot je je sterk genoeg voelt. Sterk worden gebeurt onderweg. Vertrouwen komt door ervaring. En je hoeft het niet alleen te doen. Er is begeleiding, steun, en steeds een volgende stap.

Misschien ben je niet ‘klaar’ – maar wel moedig genoeg om te beginnen.

Wil je ontdekken hoe? Meld je aan voor mijn gratis masterclass of plan een kennismaking. Je vindt deze op mijn website bij gratis aanbod.

Ook interessant om te lezen

Van gepest zijn naar jezelf durven zijn

Als kind werd ik jarenlang gepest. Op de basisschool niet elke dag, op de middelbare school wel. Niet altijd met schreeuwen of duwen. Maar genoeg om me klein te maken. Om me anders te voelen. Om me te laten twijfelen aan wie ik was en of ik er wel bij hoorde. En die twijfel – die bleef. Niet alleen op school, maar ook later. In relaties waarin ik me aanpaste. In vriendschappen waarin ik mijn grenzen niet durfde aan te geven. In banen waarin ik vooral probeerde aardig gevonden te worden. Lang dacht ik: het ligt aan mij. Ik ben te gevoelig. Ik moet gewoon wat steviger zijn. Maar steeds opnieuw liep ik vast. Pas toen ik écht ging kijken naar mijn verleden, begreep ik: ik leefde alsof ik nog steeds dat meisje was dat zich onzichtbaar moest maken om veilig te zijn. Mijn gedrag was geen toeval. Het was

Lees verder »

De 5 grootste blokkades bij persoonlijke groei – en hoe je ze doorbreekt

Groeien klinkt vaak als iets moois. Iets wat we allemaal willen. Maar als je echt gaat kijken wat er nodig is om te groeien, kom je vaak dezelfde blokkades tegen. Herkenbare gedachten. Diepe patronen. Oude pijn die zich vermomt als ‘praktisch obstakel’. In deze blog neem ik je mee langs vijf van de meest voorkomende blokkades die ik zie bij mijn klanten – én hoe je ze stap voor stap kunt doorbreken. De angst om het fout te doen. Groeien vraagt keuzes maken. Maar als je bang bent om het ‘verkeerde’ te doen, blijf je hangen in twijfel. Je analyseert, wikt en weegt, maar komt niet in beweging. Vaak komt die angst voort uit vroeger: als fouten maken werd afgestraft, ga je geloven dat falen gevaarlijk is. Doorbreken begint bij het besef: je mag leren. Je mag vallen én weer opstaan. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Deze

Lees verder »