Waarom pesten op school vaak verder leeft in relaties en werk

Veel mensen denken dat pesten iets is wat je achter je laat zodra je volwassen bent. Maar de waarheid is: de impact van pesten werkt door. Niet omdat je niet ‘sterk genoeg’ bent, maar omdat je zenuwstelsel, je overtuigingen en je copingstrategieën zich in die tijd gevormd hebben. En die neem je mee.

Misschien herken je het. Dat je op je werk nooit echt zegt wat je denkt. Of dat je je klein voelt in groepen, zelfs als je een leidinggevende functie hebt. Dat je in vriendschappen of relaties snel over je grenzen laat gaan. Of moeite hebt met kritiek, omdat het voelt als afwijzing.

Dat komt omdat de lessen die je als kind hebt geleerd, onbewust je volwassen leven beïnvloeden:

  • Je leerde: aanpassen is veiliger dan opvallen.
  • Je leerde: als je gevoelens laat zien, word je afgewezen.
  • Je leerde: jouw grenzen doen er niet toe.

 

En dus blijf je pleasen, overcompenseren of jezelf klein houden.

In werksituaties uit zich dat in perfectionisme, moeite met feedback, angst om zichtbaar te zijn of conflictsituaties vermijden. In relaties kan het betekenen dat je jezelf verliest in de ander, bang bent om verlaten te worden of blijft in situaties die eigenlijk niet goed voelen.

Vaak weet je rationeel heus wel dat het nu anders is. Dat je volwassen bent. Dat je zelf keuzes hebt. Maar je lichaam reageert nog op die oude onveiligheid. Je zenuwstelsel staat op scherp, nog altijd bezig met overleven.

De sleutel? Bewustwording. Erkennen dat die patronen er zijn. Niet om jezelf iets te verwijten, maar om jezelf te begrijpen. En van daaruit: stap voor stap nieuwe keuzes maken. Keuzes die passen bij wie jij nu bent – niet bij wie je ooit moest zijn.

In mijn trajecten en masterclass leer je hoe je dat doet. Zodat je niet langer geleefd wordt door oude verhalen, maar ruimte maakt voor wie jij werkelijk bent.

Klaar om die stap te zetten? Meld je aan voor de gratis masterclass of plan een kennismaking. Je vindt dit terug op mijn website bij gratis aanbod.

Ook interessant om te lezen

De 5 grootste blokkades bij persoonlijke groei – en hoe je ze doorbreekt

Groeien klinkt vaak als iets moois. Iets wat we allemaal willen. Maar als je echt gaat kijken wat er nodig is om te groeien, kom je vaak dezelfde blokkades tegen. Herkenbare gedachten. Diepe patronen. Oude pijn die zich vermomt als ‘praktisch obstakel’. In deze blog neem ik je mee langs vijf van de meest voorkomende blokkades die ik zie bij mijn klanten – én hoe je ze stap voor stap kunt doorbreken. De angst om het fout te doen. Groeien vraagt keuzes maken. Maar als je bang bent om het ‘verkeerde’ te doen, blijf je hangen in twijfel. Je analyseert, wikt en weegt, maar komt niet in beweging. Vaak komt die angst voort uit vroeger: als fouten maken werd afgestraft, ga je geloven dat falen gevaarlijk is. Doorbreken begint bij het besef: je mag leren. Je mag vallen én weer opstaan. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Deze

Lees verder »

Waarom pesten op school vaak verder leeft in relaties en werk

Veel mensen denken dat pesten iets is wat je achter je laat zodra je volwassen bent. Maar de waarheid is: de impact van pesten werkt door. Niet omdat je niet ‘sterk genoeg’ bent, maar omdat je zenuwstelsel, je overtuigingen en je copingstrategieën zich in die tijd gevormd hebben. En die neem je mee. Misschien herken je het. Dat je op je werk nooit echt zegt wat je denkt. Of dat je je klein voelt in groepen, zelfs als je een leidinggevende functie hebt. Dat je in vriendschappen of relaties snel over je grenzen laat gaan. Of moeite hebt met kritiek, omdat het voelt als afwijzing. Dat komt omdat de lessen die je als kind hebt geleerd, onbewust je volwassen leven beïnvloeden: Je leerde: aanpassen is veiliger dan opvallen. Je leerde: als je gevoelens laat zien, word je afgewezen. Je leerde: jouw grenzen doen er niet toe.   En dus blijf

Lees verder »