Wanneer nee niet genoeg is

“Dat vind je zeker wel geil, hè?”
Met die woorden legde hij zijn hand op mijn keel.

Ik duwde zijn hand weg en zei: “Nee, dat vind ik niet geil. Sterker nog, ik ben hier absoluut niet van gediend.”

Een half jaar geleden gebeurde dit voor het eerst, in een kroeg. Na een tijdje kletsen legde iemand zijn hand op mijn keel en maakte die opmerking. Voor mij was het gesprek direct afgelopen.

Geloof het of niet, afgelopen weekend gebeurde het weer. Een andere persoon, dezelfde kroeg, hetzelfde bizarre gedrag. 

Ik reageerde op dezelfde manier. Zijn antwoord? “Sorry, iedereen waarbij ik dit tot nu toe heb gedaan vond dit leuk. Jij bent echt een uitzondering.”

Mijn reactie: “Dat kan me niets schelen. Sterker nog, ik geloof niet dat ik een uitzondering ben.”

Deze ervaringen hebben me aan het denken gezet, zeker na gesprekken met mijn klanten over het aangeven van grenzen. Wat me opvalt: wanneer iemand over onze grenzen gaat, vallen we vaak stil, blokkeren we, of lachen we het weg. Dat geldt niet voor iedereen, maar wel voor mensen die niet geleerd hebben hoe ze hun grenzen kunnen bewaken of die door eerdere ervaringen nog steeds in een overlevingsstand zitten.

Wat gebeurt er in zo’n situatie? Wat deed ik zelf een paar jaar geleden, voordat ik stevig in mijn schoenen stond?

Onveiligheid. Dat is het woord.

Als iemand zich onveilig voelt, schiet diegene vaak in de pleasestand. Waarom?
Omdat confrontatie op dat moment niet veilig voelt. Dus laten we ‘gewenst gedrag’ zien in de hoop dat de situatie snel voorbij is.

Dit besef maakt me verdrietig. Want hoe kan het dat dit soort gedrag “normaal” lijkt te worden gevonden? Misschien ben ik naïef, maar ik weiger te geloven dat de meeste mensen dit prettig vinden.

Misschien in een relatie, op een moment van wederzijdse toestemming. Maar toch niet door een wildvreemde in de kroeg?

Daarom mijn oproep:

🔹 Aan iedereen die worstelt met grenzen aangeven: Je grenzen zijn waardevol en verdienen respect. Vind je het moeilijk of spannend? Zoek hulp.

🔹 Aan degenen die anderen zomaar aanraken of in ongemakkelijke situaties brengen:
Toestemming gaat niet alleen over seks of intieme delen. Je pakt iemand niet zomaar vast of brengt diegene in een onveilige situatie. Respect begint met luisteren en ruimte geven.

En voor degenen die denken: “Je zult het wel uitgelokt hebben, want je praat makkelijk over seks.”

Laat me duidelijk zijn: in beide situaties ging het gesprek helemaal niet over seks. En zelfs als iemand open en zonder schaamte over dit onderwerp praat, geeft dat niemand het recht om te grijpen wat die grijpen kan. 

Nee is nee. En respect zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Ook interessant om te lezen

De 5 grootste blokkades bij persoonlijke groei – en hoe je ze doorbreekt

Groeien klinkt vaak als iets moois. Iets wat we allemaal willen. Maar als je echt gaat kijken wat er nodig is om te groeien, kom je vaak dezelfde blokkades tegen. Herkenbare gedachten. Diepe patronen. Oude pijn die zich vermomt als ‘praktisch obstakel’. In deze blog neem ik je mee langs vijf van de meest voorkomende blokkades die ik zie bij mijn klanten – én hoe je ze stap voor stap kunt doorbreken. De angst om het fout te doen. Groeien vraagt keuzes maken. Maar als je bang bent om het ‘verkeerde’ te doen, blijf je hangen in twijfel. Je analyseert, wikt en weegt, maar komt niet in beweging. Vaak komt die angst voort uit vroeger: als fouten maken werd afgestraft, ga je geloven dat falen gevaarlijk is. Doorbreken begint bij het besef: je mag leren. Je mag vallen én weer opstaan. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Deze

Lees verder »

Waarom pesten op school vaak verder leeft in relaties en werk

Veel mensen denken dat pesten iets is wat je achter je laat zodra je volwassen bent. Maar de waarheid is: de impact van pesten werkt door. Niet omdat je niet ‘sterk genoeg’ bent, maar omdat je zenuwstelsel, je overtuigingen en je copingstrategieën zich in die tijd gevormd hebben. En die neem je mee. Misschien herken je het. Dat je op je werk nooit echt zegt wat je denkt. Of dat je je klein voelt in groepen, zelfs als je een leidinggevende functie hebt. Dat je in vriendschappen of relaties snel over je grenzen laat gaan. Of moeite hebt met kritiek, omdat het voelt als afwijzing. Dat komt omdat de lessen die je als kind hebt geleerd, onbewust je volwassen leven beïnvloeden: Je leerde: aanpassen is veiliger dan opvallen. Je leerde: als je gevoelens laat zien, word je afgewezen. Je leerde: jouw grenzen doen er niet toe.   En dus blijf

Lees verder »