Waarom goede voornemens vaak mislukken (en hoe je wél verandering creëert).

Waarom goede voornemens vaak mislukken (en hoe je wél verandering creëert)

We zijn er bijna allemaal schuldig aan: goede voornemens maken en ze binnen een paar weken weer loslaten. De sportschool waar je in januari nog drie keer per week was, lijkt eind februari ineens heel ver weg. Hoe komt dat eigenlijk? En belangrijker: wat kun je anders doen om verandering wél duurzaam te maken?

De valkuil van de goede voornemens
Goede voornemens mislukken vaak omdat ze te groot, te vaag of te onrealistisch zijn. Denk aan: “Ik wil gezonder leven.” Maar wat betekent dat eigenlijk? Het blijft een loze belofte als je geen concreet plan hebt.

Ook beginnen we vaak met een overvloed aan motivatie, maar zonder strategie. Wanneer het enthousiasme wegebt, blijft er niets over om je door de moeilijke momenten heen te trekken.

Wat werkt wél?

  1. Stel haalbare doelen. Maak je voornemens klein en concreet. In plaats van “Ik wil gezonder leven,” kies je voor “Ik ga elke week twee keer een half uur wandelen.”
  2. Focus op gewoontes, niet op doelen. Een doel behalen is leuk, maar het veranderen van je dagelijkse gewoontes zorgt voor blijvende impact. Wat kun je vandaag al doen?
  3. Begin bij jezelf. Vraag jezelf af: “Waarom wil ik dit eigenlijk?” Als je motivatie van buitenaf komt, zoals de verwachtingen van anderen, is de kans klein dat je het volhoudt.
  4. Noteer het gevoel. Schrijf op hoe je je voelt als je je doel bereikt. Visualiseer dat gevoel en gebruik het als krachtbron om gemotiveerd te blijven.
  5. Onderzoek weerstand. Zoom in op de weerstand die je voelt bij het bereiken van je doelen. Wat houdt je tegen? Wat kun je voor jezelf doen om met die weerstand om te gaan, in plaats van dat deze je overneemt? Dit is precies waar we in het traject Loslaten voor Groei uitgebreid mee aan de slag gaan.

 
Verandering begint met een kleine stap
Wat als je stopt met jezelf onder druk te zetten? Wat als je jezelf de ruimte geeft om met kleine stappen vooruit te gaan? Want groei zit niet in perfectie, maar in consistentie. En als je daarbij wat hulp kunt gebruiken, weet je me te vinden.

Ook interessant om te lezen

Hoe kun je écht beginnen bij jezelf?

Hoe kun je écht beginnen bij jezelf? Veel mensen zeggen: “Ik wil veranderen.” Maar vaak zoeken ze die verandering buiten zichzelf. Een nieuwe baan, een ander dieet, of een frisse start ergens anders. Begrijp me niet verkeerd, die dingen kunnen helpen, maar echte verandering begint bij één persoon: jij. Wat betekent beginnen bij jezelf?Het betekent dat je ophoudt met de schuld bij anderen te leggen. Dat je stopt met wijzen naar je omstandigheden. Het betekent dat je jezelf afvraagt: “Wat heb ik nodig?” en “Wat houdt mij tegen?” In plaats van te wachten op verandering, neem je de regie. Maar hier ligt ook een valkuil: veel mensen blijven hangen in de slachtofferrol. Deze rol kan nuttig zijn, omdat het je helpt te erkennen dat er dingen gebeurd zijn die pijn hebben gedaan. Maar te lang in deze rol blijven, zorgt ervoor dat je vast blijft zitten. Verandering komt pas wanneer

Lees verder »

De kracht van een eerste stap: groei begint bij actie!

De kracht van een eerste stap: groei begint bij actie We willen allemaal verandering in ons leven. Maar hoe vaak blijven we hangen in het nadenken over wat we willen doen? Hoe vaak stellen we uit omdat we denken dat het nog niet het juiste moment is? Laat me je dit vragen: wat heb je vandaag gedaan om dichter bij jouw doelen te komen? Als je antwoord “niets” is, dan is dat niet erg. Maar het is wél een uitnodiging om te starten. Want je hoeft niet het hele plaatje te zien om te beginnen. Groei begint met een kleine stap. Waarom blijven we hangen?Vaak blijven we vastzitten omdat we bang zijn voor falen. Angst om afwijzing of de overtuiging dat wij dit toch niet kunnen. Deze overtuigingen en angsten lijken ons veilig te houden. Ook al willen we graag verandering, het zorgt ook voor onduidelijkheid. En we vinden het

Lees verder »