De kracht van een eerste stap: groei begint bij actie!

De kracht van een eerste stap: groei begint bij actie

We willen allemaal verandering in ons leven. Maar hoe vaak blijven we hangen in het nadenken over wat we willen doen? Hoe vaak stellen we uit omdat we denken dat het nog niet het juiste moment is?

Laat me je dit vragen: wat heb je vandaag gedaan om dichter bij jouw doelen te komen? Als je antwoord “niets” is, dan is dat niet erg. Maar het is wél een uitnodiging om te starten. Want je hoeft niet het hele plaatje te zien om te beginnen. Groei begint met een kleine stap.

Waarom blijven we hangen?
Vaak blijven we vastzitten omdat we bang zijn voor falen. Angst om afwijzing of de overtuiging dat wij dit toch niet kunnen. Deze overtuigingen en angsten lijken ons veilig te houden. Ook al willen we graag verandering, het zorgt ook voor onduidelijkheid. En we vinden het vaak heel comfortabel om te blijven in een huidige situatie, ook al weten we dat deze niet goed voor ons is, omdat het eng is richting het onbekende te stappen.

De kracht van actie
Elke grote verandering begint met één kleine actie. Het kan iets simpels zijn: een telefoontje plegen, een idee opschrijven, of simpelweg een besluit nemen. Je hoeft niet alles te weten. Je hoeft alleen maar te beginnen.

Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Ik kan en wil je hierbij helpen, maar bedenk ook eens in je omgeving wie jou kan helpen. Dat kan heel erg eng zijn om je kwetsbaar op te stellen, maar je geeft de ander ook de kans om betekenisvol te zijn. Dus zie jezelf bij hulp vragen niet als last, maar zie de win-win situatie voor jouzelf en ook voor degene die jou kan helpen.

Voorbeeld: ik ben 30 kilo afgevallen. Dat heb ik niet helemaal alleen gedaan. Het afvallen natuurlijk wel, maar ik heb een vriendin die ook veel is afgevallen. Zij begrijpt mijn uitdagingen als geen ander en houdt mij verantwoordelijk voor de afspraken die ik met mezelf maak. Met als resultaat: 30 kilo afgevallen in 1,5 jaar.

Een eerste stap zetten? Doe dit:
Vraag jezelf af: “Wat kan ik vandaag doen, hoe klein ook, om dichter bij mijn doel te komen?” En zet die stap. Morgen zet je de volgende. Want groeien begint niet met wachten. Het begint met doen.

Ook interessant om te lezen

De 5 grootste blokkades bij persoonlijke groei – en hoe je ze doorbreekt

Groeien klinkt vaak als iets moois. Iets wat we allemaal willen. Maar als je echt gaat kijken wat er nodig is om te groeien, kom je vaak dezelfde blokkades tegen. Herkenbare gedachten. Diepe patronen. Oude pijn die zich vermomt als ‘praktisch obstakel’. In deze blog neem ik je mee langs vijf van de meest voorkomende blokkades die ik zie bij mijn klanten – én hoe je ze stap voor stap kunt doorbreken. De angst om het fout te doen. Groeien vraagt keuzes maken. Maar als je bang bent om het ‘verkeerde’ te doen, blijf je hangen in twijfel. Je analyseert, wikt en weegt, maar komt niet in beweging. Vaak komt die angst voort uit vroeger: als fouten maken werd afgestraft, ga je geloven dat falen gevaarlijk is. Doorbreken begint bij het besef: je mag leren. Je mag vallen én weer opstaan. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Deze

Lees verder »

Waarom pesten op school vaak verder leeft in relaties en werk

Veel mensen denken dat pesten iets is wat je achter je laat zodra je volwassen bent. Maar de waarheid is: de impact van pesten werkt door. Niet omdat je niet ‘sterk genoeg’ bent, maar omdat je zenuwstelsel, je overtuigingen en je copingstrategieën zich in die tijd gevormd hebben. En die neem je mee. Misschien herken je het. Dat je op je werk nooit echt zegt wat je denkt. Of dat je je klein voelt in groepen, zelfs als je een leidinggevende functie hebt. Dat je in vriendschappen of relaties snel over je grenzen laat gaan. Of moeite hebt met kritiek, omdat het voelt als afwijzing. Dat komt omdat de lessen die je als kind hebt geleerd, onbewust je volwassen leven beïnvloeden: Je leerde: aanpassen is veiliger dan opvallen. Je leerde: als je gevoelens laat zien, word je afgewezen. Je leerde: jouw grenzen doen er niet toe.   En dus blijf

Lees verder »